Eerste gesprek met de oncoloog

Donderdag 7 juni, eerste gesprek met de oncoloog

Ik denk dat het heel menselijk is dat wanneer je ziek bent, iedereen voor de allerbeste zorg wilt gaan. Meestal hoef je er niet over na te denken omdat het je niet overkomt. Af en toe zag ik via Facebook wel eens iets voorbijkomen over kanker, bijvoorbeeld wietolie en de bijzondere resultaten. Zelf ben een voorstander van een combinatie tussen regulier en minder regulier. Sinds de geboorte van Lars gebruik ik Herbalife, diverse vitamines en met regelmaat gebruik ik periodes bepaalde supplementen. Ik voel me er goed bij. Het enige ongezonde aan mij is het feit dat ik snoep. Maar dan liep ik gewoon een kilometer harder of verder met het idee, dan verbrand ik het weer. Suiker is niet goed voor de mens, net als roken. Maar buiten al die supplementen en gezonde voeding is er ook nog zoiets als de innerlijke mens. Hoe ga je met je emoties en gevoelens om? En dat ook dit een bijdragen levert aan je fysieke gezondheid.

Zucht van verlichting

Eindelijk had ik een afspraak met de oncoloog en waren de uitslagen terug van het lab. Ik heb mijn broer Thijs en mijn schoonzus Eva meegenomen naar deze afspraak. Eva werkte voorheen op oncologie en Thijs blijft rustig. Dit gaf me een veilig gevoel bij dit tweede pittige gesprek in mijn proces. Dr. Oliekan viel meteen met de deur in huis. Het goede nieuws vertelde dr. van Alphen voordat hij de zitting van zijn stoel raakte. “U heeft geen uitzaaiingen op afstand.” Dat was geweldig nieuws! Hij vertelde dat ik HER2 positief was en dat betekent dat er een soort eiwit antenne op mijn kankercel zit. “Een tumor in de linkerborst en een uitzaaiing in de lymfe.” Dat laatste wist ik natuurlijk al. Alleen de MRI-scan moest nog gemaakt worden en dat is specifiek van de borsten en lymfe. Deze eiwit antenne is gevoelig voor immunotherapie. Daarom heeft hij een behandelplan voorgeschreven dat bestaat uit chemo- en immunotherapie. Dit is de landelijke richtlijn van het AVL (Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis). Ik had graag naar het AVL gewild voor een second opinion maar er is een maand wachttijd. Als ik hiervan gebruik zou maken kon ik nog starten met de chemo. In dit gesprek met de oncoloog wilde ik voor mezelf bepalen, doe ik de second opinion wel of niet?

Een menselijke oncoloog

Dr. Oliekan had een korte broek aan, donkere sokken en nette schoenen. Zo zat hij achter zijn bureau met mij te praten. Ik luisterde zijn verhaal aan, Eva schreef alles op en Thijs zat ernaast. Al die tijd ging het goed tot een zeker moment, toen schoot ik even vol en vulde mijn ogen zich met tranen die nog even bleven steken. Dr. Oliekan sprak en ik keek hem aan zoals je altijd doet als je met iemand praat. Hij zag natuurlijk ook dat mijn ogen zich vulden met tranen. Daarop zag ik ook een emotie ontstaan bij hem. De randen van zijn ogen werden rood. De hoeveelste patiënt zal ik zijn waartegen hij moet vertellen dat de persoon in kwestie een bepaalde vorm van kanker heeft? En toch raakte hij ontroerd doordat ik verdrietig werd. Dat maakte deze man voor mij menselijk, een oncoloog met gevoel, een korte broek aan met donkere sokken en nette schoenen. Hilarisch eigenlijk. Daardoor kwam hij wel op me over als echt en zichzelf. Toen besloot ik de chemotherapie meteen te starten en geen second opinion te laten doen bij het AVL. Want mijn tijd is nu even schaars met twee tumors die cellen los kunnen laten in het lichaam.

De behandeling

Het behandelplan van de oncoloog houdt in dat ik een cyclus heb van 21 dagen waarbij ik op de eerste dag chemo en immuno heb, de achtste dag alleen chemo en dan rust. Daarna begint de cyclus weer opnieuw. We starten met zes chemokuren. Iedere chemokuur duurt twee dagen, dus zes keer twee dagen. Daarna volgt een operatie. Na deze operatie zal ik bestraald worden en loopt de chemo- of immunotherapie nog een periode door. En afhankelijk van het soort operatie volgt er nog een hersteloperatie. Zo ver wil ik nog niet kijken. Ik concentreer me nu op de chemo en daarna wil ik na alle scans en uitslagen wel dat er een specialist uit AVL meekijkt om mij zo goed mogelijk te adviseren over de vervolgstappen in verband met de operatie. Dit met name omdat de oncoloog nu aangeeft dat de gehele oksel verwijderd dient te worden en daar zitten best wat haken en ogen aan.

Regulier en minder regulier

Twee fijne mensen die mij ondersteunen zijn Fons en Willem, respectievelijke natuurgeneeskundige en homeopaat. Naast de chemo heb ik middelen uit de homeopathie die ik gebruik specifiek bij borstkanker. Vier middelen om aan te snuiven en twee om in te nemen. Bij Fons word ik na elke chemo aangesloten aan een Quantum bio-feedback apparaat van professor Nelson waarbij er een specifiek programma wordt gedraaid die de volt en ampère bij mensen kan meten en een aangepaste frequentie kan terugsturen. Ook kan dit apparaat metingen doen en hoor ik na elke chemo hoe mijn lichaam ervoor staat.

Waar staat HER2 positief precies voor en welke soorten borstkankers bestaan er allemaal? Lees het via de volgende blog: HER2 positief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *