6e Chemokuur, wat gaat het snel

6e Chemokuur is inmiddels klaar

Vrijdag 28 september bracht ik Merel naar school en daarna ben ik meteen doorgereden naar het ETZ voor de zesde chemokuur. Ik wilde graag de eerste zijn. Ik was er al om tien voor negen en om kwart over negen stond ik ingepland. Daarom had ik genoeg tijd om even naar het restaurant te lopen voor een latte macchiato en daarna naar de afdeling oncologie. Silvie kwam me ophalen en bracht me naar kamer één waar ik weer mocht kiezen uit vier bedden. Ik koos het bed links bij het raam. “Wat heb jij op je jas zitten?” Vroeg ze. Tja, ergens langsgelopen en iets met chloor. “Volgens mij is dat met een edding wel weg te werken.” Aldus Silvie. En zo kwam ze me een edding brengen en kleurde ik de witte strepen zwart. “Ik kom je zo aansluiten.” De toon was gezet, wat een voortvarende leuke verpleegkundige.

Volle zaal

Kort nadat ik binnen was en aangesloten kwam de tweede binnendruppelen. Vrouw van vierenzeventig met haar zoon. De zoon bracht haar en ging weer. De vrouw had een behoorlijke schram op haar arm. Silvie haalde de pleisters eraf en ging vette gaasjes halen en verbond de plek met verband. “Dit moet een week blijven zitten.” Daarna kwam er een man binnen die een mooi verhaal had opgehangen aan de balie. Hij had een stoelbehandeling maar zei dat hij niet lekker was en daarom een bed nodig had. Eenmaal liggend op het bed vertelde hij dat hij had overdreven en dat er eigenlijk niets was. Bij het aanleggen van het infuus begon hij nogal te kermen. De vierde patiënt was een man van tachtig die er zeker niet als tachtig jaar uitzag. Hij maakte gebruik van de ‘cold cap’, dit is een koelsysteem op het hoofd waardoor je je haar kunt behouden. Ik zag hem voor de tweede keer. Zo ontzettend knap want het hoofd wordt gekoeld naar -5. Er moet voor en na gekoeld worden en tijdens de chemo.

Bloedwaardes nog een keer meten

Nadat ik was aangesloten via de PAC kon er makkelijk buisjes bloed worden afgenomen. Dat deed Silvie ook, zodat we konden kijken of het HB en de trombocyten al wat verbeterd waren. Helaas was dat niet het geval. Mandy (gespecialiseerd verpleegkundige) kwam ook nog even kijken. Ze had weer eens een mooie lange vlecht op haar rug hangen. Prachtig! Ondertussen sjokte ik elke drie kwartier naar het toilet. Heel gek maar tijdens de chemo moet ik altijd heel vaak plassen. Op een gegeven moment ging mijn buurvrouw ook. Ze droeg een pruik met kort haar en ik zag dat deze scheef zat. Dat had ze zelf ook al in de gaten gekregen en bij terugkomst zat ie weer recht. Daarna ben ik in slaap gevallen. Tijdens mijn schoonheidsslaapje is de kermende patiënt naar huis gegaan en lag er een oudere vrouw voor in de plaats, die haar zoon had meegenomen. Ze lachte steeds naar me.

Alleen naar de 6e chemokuur

De eerste vier chemo’s ging er steeds iemand of zelfs twee mensen mee. Vrienden en familie, kei lief!! Inmiddels weet ik alles van dit ziekteproces en ben ik gewend aan de lange en de korte chemo dagen. Ik denk ook dat je lichaam eraan went. Omdat mijn lichaam het goed ontvangt stelt het inlopen niet zoveel voor. Bovendien krijg ik elke keer een slaapaanval door het anti-allergie middel. Echt het gezelligste gezelschap ben ik daardoor niet. Ik vind het dan ook helemaal niet erg om alleen te gaan. Door een keer te testen of ik kan autorijden kwam ik erachter dat dit makkelijk gaat. Althans het kleine stukje van Tilburg naar Waalwijk. Ik moet geen grote afstanden gaan rijden. Maar vijftien minuutjes gaan goed. Mocht het niet gaan dan bel ik de chemo taxi. Er alleen naartoe gaan vind ik fijn om te ervaren. Met gelijkgestemden praten. Me overgeven aan het proces, zo voelt dat. Terwijl de mensen om mij heen het niet leuk voor me vinden dat ik alleen ga.

Toch weer andere meds voor de plekjes in mijn mond

Wat heb ik afgelopen week last gehad van die mondschimmel. Normaal vast eten lukte bijna niet behalve met verdovingscrème. Dr. Oliekan schreef daarom een ander middel voor, Fluconazol. Het zou binnen vierentwintig uur moeten werken. En inderdaad, binnen acht uur voelde ik al wat verbetering. Eigenlijk ben ik wel een beetje boos dat ik al zo vaak mondschimmel heb gehad en ik telkens van die lapmiddeltjes kreeg die langzaam werken of gewoonweg niet. Kennelijk zou de bijwerking diarree zijn van de fluconazol, na vier keer een dosis heb ik er nog steeds niets van gemerkt. Mogelijk door de synerga die ik gebruik. Ik voel me meteen weer een stuk vrolijker nu de pijn in mijn mond afneemt. Ik ben al mijn bloedwaardes aan het uitzoeken. Wat is nu wat? En wat blijkt: mijn neutrofielen (witte bloedcellen) zijn enorm laag en dat zorgt voor bacteriële infecties waaronder een mondschimmel.

Geen fraai nieuws over Lars

Lars klaagde al wel een tijdje over moe zijn. En ik dacht dat dit kwam omdat hij een nachtbraker was. Mopperde nog wel eens dat hij eerder naar bed moest gaan. Maar omdat hij zo vaak duizelig was en regelmatig zwart voor zijn ogen zag, maakte ik een afspraak bij de huisarts die verhoogde leverwaardes in zijn bloed ontdekte. Daarna een week later nog een keer geprikt op pfeiffer en toen werd duidelijk dat Lars pfeiffer heeft gehad en dit op zijn retour is. Meteen maar even bij Broerders geïnformeerd wat daar positief op kan werken. Ik heb twee middelen meegekregen, Livocin voor ontgiften van de lever en MI-7 voor het versterken van zijn immuunsysteem. En ik geef hem Nano-ijzer (vloeibaar) wat ik zelf ook gebruik. Over zes weken prikt de huisarts opnieuw.

Nu 20 dagen rust

Na deze zesde chemokuur heb ik twintig dagen rust, de chemo van volgende week heeft dr. Oliekan geannuleerd. Zodat mijn lichaam op krachten kan komen. Dinsdag ga ik nog een keer naar dr. Tisscher voor een meting zodat ik de juiste middelen krijg om mijn trombocyten en neutrofielen omhoog te krijgen. Op 19 oktober begint dan kuur zeven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *